Monday, September 12, 2011

Tanah Tinggi Cameron

Cameron Highland mendapat nama dari William Cameron yang merupakan seorang British..Aku ingat lagi cikgu aku bagi tau dulu..serius aku tak google!! Tempat ini sangat sejuk mengigil-gigil.. During the day, the temperature seldom soars above 25°C; at night, it is the opposite: the temperature can sometimes drop to as low as 12°C - ini dari wikipedia...hehehe..tp mmg serius shit..sejuk btul la..kulit melayu aku ni tak larat nk menahan kesejukan ini...tp last aku g hari tu, suhu mlm dlm 15°C..Oleh itu, ia merupakan salah satu tempat berdating paling syok di dlm Malaysia ini.


Strawbery Bergabung

 awek tu pon strawbery gak..hehe















Tanah yang subur dengan udara yang segar..Tanah Tinggi Cameron (TTC) mmg byk melahirkan jenis2 tumbuhan yang segar-bugar dan sihat-sihat belaka. Walaupun aku bukan seorang penggemar sayur-sayuran (anti sayur) tapi, terase gak la nk mkn kalau yang btul2 segar tu..Cuma satu je la aku tak bp nk bekenan skit..kat area town, aku rase agak serabut la..tak bp nk sedap mata memandang lagi-lagi wujud nye mcm2 jenis perniagaan kat tepi2 jalan tu..nmpk kotor..sungguh rugi!!!.. di sebabkan perniagaan jenis tumbuh-tumbuhan amat sesuai dgn iklim di TTC ini, penerokaan tanah yang berleluasa tanpa sebarang penelitian oleh pihak yang tertentu mungkin boleh terjadi dan anda sendiri  bayangkan la kalau perkara ini tidak di bendung..Tp kan,aku rase, mmg dh byk pon tanah kat TTC ni kena xplore..So, renung-renungkan...(aku berharap ade la pengarah TV bc laporan aku ni lalu melantik aku sebagai wartawan..dpt aku jln2 satu dunia.).. tp, as a human and muslim, i will respect the land that God give us...Go GREEN!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment