Wednesday, September 19, 2012

Destinasi Pilihan..

Selama ini aku berangan nk wat skuba diving or snorkeling ataupn g tgk je pon jadi la kt pulau2 yang menarik di sekitar tanah air ku ini..Tp, shame on me..aku tak pernah g pulau melainkan pulau indah-Klang,pulau pinang,pulau langkawi (tu pon mase rombongan)..niat di hati tu mmg ade..ape kan daya tangan x smpi...On the other side, my wife dh pegi byk pulau2 n sungguh jeles aku tgk gmbr dia beraksi ganas di pulau-pulau yang beliau dh pegi..maksud aku ganas tu bkn aksi ala2 superhero yang sedang beraksi dgn penjahat di bumi ini..tp,aksi yang sungguh mengujakan pada sape2 yang belom pegi ke pulau2 mcm aku ni ha!!  hummmm...nangis jp. baru-baru ini, sedang asyik membaca.. well, kind of rajin membaca plak lately then,aku terbaca sebuah artikel sambil mata aku bling-bling melihat keindahan tempat peranginan yang di ceritakan didlm artikel tersebut.tahap terkeluar darah ikut idung la..iaitu di Papua..Pulau Raja Ampat...

Pulau Raja Ampat mendapat nama dari seorang wanita yang menemukan tujuh telur.Empat butir diantaranya menetas menjadi empat org pangeran yang berpisah dan masing2 menjadi raja yg berkuasa di Waigeo,Salawati, Misool Timur n Misool Barat n mean while the other 3 being a ghost,woman n rock..the hell wif this!! it's just a myth uolls... Neway, fokus aku pada pulau yang di kenali sebagai Misool..Ade resort yg disitu yang diperbuat daripada kayu hanyut n bukan kayu yg dibeli di kedai Ah Heng or kayu yang di balak secara haram..fuhhhh..Nak g Pulau ni kena kumpul duit byk2 kerana pakej utk seorang selama 7mlm ialah sekitar 1,900 pound!!..Please google or klik here for more details. n aku curi gmbr dari google..



Kat sini t aku akan jln pki boxer x pki bj..

maybe akan ade minah saleh mandi, so u need a place to hide anyway

aku akan mencipta rekod dgn berenang dr pulau ke pulau berhampiran.

maybe akan ade binatang 'tungau' di sini..hummm..

better view,if there were me in scuba suite..

OK..tmpt bersantai smbil cuci2 mata


The caption on every picture is totally tahi..neway, aku akan pastikan aku ke Pulau ni suatu hari nnt..maybe lepas g Haji la..rukun islam tetap kena jage beb..hehehe...

Tuesday, September 18, 2012

Papa Syauqi...

Alhamdulilah....tanggal 18-05-2012 jam 6pg, hari Jumaat..anak ku telah selamat di lahirkan ke alam dunia ini...semua nye selamat....Aku pon selamat gak dari aspek mental selepas menyaksikan pertarungan antara hidup dan mati isteriku di dalam bilik bersalin Hospital Besar Melaka (mls mau citer lebih..kepada yg lom jadi bapak tu, hang rase la sendiri.shame on u if u afraid to be by ur wife side on 'the day')...neway, aku tak penting skang ni..yang penting anak dan isteriku selamat... Syauqi Farabi nama diberi...Syauqi adalah pilihan isteri ku dan Farabi adalah pilihan ku.. dimana maksud nya dari segi bahasa atau omputih ckp direct traslation ialah 'nisbah rinduku'...nice nice..tp, bg aku, Al-Farabi ialah seorang yang sangat di segani ketika kurun 874 masihi dan sila google sendiri siapakah beliau...Terus terang aku ckp, yang aku mengaharapkan anak ku agar menjadi seperti beliau suatu ketika nnt..InsyAllah..who knows...dan aku tahu tentang kewujudan Al-Farabi ketika di zaman skolah lagi..iaitu di Sultan Muhammad..hehehe... enough bout the name...so, berat anaku ialah 2.95kg..dan ketika beliau keluar dari rahim isteriku, aku dpt melihat kerutan di wajahnya...hehehe...mula2 beliau tidak memberi sebarang reaksi,senyap dan biru...selepas kakitangan hospital mengeluarkan lendir di dlm hidung dan mulut beliau dgn kaedah yang aku agak geram gak la..nmpk cam kasar jew, tp sebenarnya, itulah prosedur2 dan arahan kerja yang didaftarkn didalam standard MSISO 9001:2008 yg telah ditetapkan sediri oleh pihak Hospital....so, shut up and erm...ermm...just shut up!.. ok, next nye aku disuruh ambil air sembahyang dan azankan ke telinga anaku.Selepas itu aku disuruh keluar dan tunggu sehingga isteri dan anaku di masukkan semula ke wad..The shitty things bout Hospital Kerajaan ialah, their service n u have to wait long for get warded because of their limitation of room and  while waiting outside with limited chairs..n mostly, aku berdiri jek..dari saat kelahiran, jam 6pg tu, aku tunggu sehingga jam 10pg.so, 4hours of standing..neves n xcited n tired n sleepy n shitbreak n sleepy n so many things up on my mind. selepas tu, bila dh boleh masuk ward, isteri aku di suruh menunggu lagi di bilik TV dgn duduk atas sofa yang di wakafkan pada tahun awal 80an rasenye n with definitely uncomfortable space.(sape2 yg ckp,ala,hospital kerajaan,barang free,mmg patut2 la kau dpt layanan yang mcm ni..well,anda silap!! kerana, semua ini berbayar kecuali anda org kerajaan..shit, that closed..mujur isteri ku kerja dibawah naungan kerajaan Malysia yg berjiwa rakyat.dimana di bwh pemerintahan Dato Sri 1Najib,kos pemeriksaan isteriku adalah percuma..Terima Kasih PM.. )..by de way, on behalf of person whom not from government,wtf for that shitty service...Aku x tau pesal, aku mls nk citer g...ade sedikit gmbr yang ingin di kongsikan...:)

gambar selepas kelahiran.

kerut2 muke nak melalak..
dh bukak mata..ni dh besar sikit...









Monday, September 10, 2012

Waiting to b a Father...

Perkahwinan menurut islam...(klik sini utk berinteraksi dengan pakar).. aku sngt lah excited bila dapat tau yang wife aku di sahkan hamil...hurmmmmm..neves pon ade..neway bini aku tak mabok2..n tak de plak ngidam nk mkn yang bukan2..daging belibis ke..xde plak...yang pelik, di awal kehamilan beliau, aku yang mabok..setiap pagi aku mabuk sehingga kandungan beliau berusia 5 bulan kalau tak silap..pelik gak!!! tp, org2 lama ckp, mmg ade spisis yg mcm ni..hahahaha...hukum karma katanya.. so, tak byk pic beliau ketika hamil, aku pon tak tau kenapa..ade gak plan nk wat photoshoot mcm ala2 pasangan lain yang wat gaya peluk perut, cium perut, tp tak berkesempatan... tp, ade satu pic yang aku snap pki hp aku HTC incredible s yang dh calau balau...

mase ni beliau mahu mkn western,aku pn membawa ke windmill, Melaka Raya atas cadangan Buyol..


Tarikh Keramat---1 Julai 2011

Aku terima nikah Norhazilina Bte Bahari dengan mas kahwinnya 40 ringgit tunai......Yes, i change my status. gembira dan tak sangka bila dh kahwin! smpi skang pon tak percaya dh kawin..rase cam muda g plak..br 28 tahun mase kawin hari tu..hehehe..muda kah? haruuuusssss lahhhh perasan muda! hehehe.. anyway, kepada future Aku,(mcm aku ckp sebelum ni la, blog n penulisan aku ni utk diri aku pada masa hadapan, mane tau aku kena sakit nyanyuk, hilang ingatan ke, at least, i have this to read about myself later..who knows!) telah di ijab kabul kan pada 1 Julai 2011-Jumaat-04.00ptg-Masjid Tanah, bersanding sebelah perempuan pada 2 Julai 2011 dan bersanding sebelah lelaki pada 9 Julai 2011.. Alhamdulilah, semua berjalan lancar..anyway, a few pic utk di kongsikan..(pic ni sebelah pihak lelaki yang di ambil oleh En Rizal ngada2..) Ada jugak video kawin yang dibuat oleh syarikat terkemuka tanahair yang selalu wat video utk artis2, memperkenalkan LH Media..Syarikat ni wat video Tomok kawin sama tarikh dgn aku kawin, so, mereka menghantar budak picisan utk wat video wedding aku memandangkan yang power2 semua dh pegi wat kat rumah tomok.Video yang di rakam oleh mereka aku simpan, dan nyorokkan dibwh katil, ikat pki kain warna kunig (mcm nk kurung saka la..) di mana aku sendiri segan nk upload kat sini...so sad! by da way, my lovely buddy Omaw, yang shoot video wedding aku (semasa sebelah lelaki)..menggunakan 1 DSLR n 50mm lens, berjaya membuatkkan aku tersenyum lebar. He such a talent guy and had a potential to be a pro.he is a PRO!!(untuk video aku..klik sini)










special thanks to :Rizal,Zali,Omaw,Timah,Abear n ikin.  

Monday, September 12, 2011

Tanah Tinggi Cameron

Cameron Highland mendapat nama dari William Cameron yang merupakan seorang British..Aku ingat lagi cikgu aku bagi tau dulu..serius aku tak google!! Tempat ini sangat sejuk mengigil-gigil.. During the day, the temperature seldom soars above 25°C; at night, it is the opposite: the temperature can sometimes drop to as low as 12°C - ini dari wikipedia...hehehe..tp mmg serius shit..sejuk btul la..kulit melayu aku ni tak larat nk menahan kesejukan ini...tp last aku g hari tu, suhu mlm dlm 15°C..Oleh itu, ia merupakan salah satu tempat berdating paling syok di dlm Malaysia ini.


Strawbery Bergabung

 awek tu pon strawbery gak..hehe















Tanah yang subur dengan udara yang segar..Tanah Tinggi Cameron (TTC) mmg byk melahirkan jenis2 tumbuhan yang segar-bugar dan sihat-sihat belaka. Walaupun aku bukan seorang penggemar sayur-sayuran (anti sayur) tapi, terase gak la nk mkn kalau yang btul2 segar tu..Cuma satu je la aku tak bp nk bekenan skit..kat area town, aku rase agak serabut la..tak bp nk sedap mata memandang lagi-lagi wujud nye mcm2 jenis perniagaan kat tepi2 jalan tu..nmpk kotor..sungguh rugi!!!.. di sebabkan perniagaan jenis tumbuh-tumbuhan amat sesuai dgn iklim di TTC ini, penerokaan tanah yang berleluasa tanpa sebarang penelitian oleh pihak yang tertentu mungkin boleh terjadi dan anda sendiri  bayangkan la kalau perkara ini tidak di bendung..Tp kan,aku rase, mmg dh byk pon tanah kat TTC ni kena xplore..So, renung-renungkan...(aku berharap ade la pengarah TV bc laporan aku ni lalu melantik aku sebagai wartawan..dpt aku jln2 satu dunia.).. tp, as a human and muslim, i will respect the land that God give us...Go GREEN!!!!!!!!!

Sunday, September 11, 2011

Monday, July 18, 2011

Arround my table

Salam all......hari ini hari isnin dan kebosanan aku ke tahap cipan di alam barzakh..walaupun aku tak berapa pasti yang wujudnya cipan di alam barzakh, tp, maybe wujud sebab semua makhluk pasti akan berkumpul di sana...disebabkan itu, aku pon mengambil initiatif bagi mengisi kekosongan waktu dgn snap gmbr2 disekitar meja aku di opis ini...so, kalau korang pon bosan tahap cipan jugak, boleh la join the club..sila bosan kan diri anda dgn melihat gambar2 aku..dan utk 'aku' di masa hadapan, hari ini hari bosan ko...

Web Camp

 Cop Rasmi


   head Fon utk layan lagu dan bagi mengelakkan aku kantoi menontong movie ketika bertugas

 Selipar jambanku

 Carta Organisasi unit ku

Frame dinding

 Nes Tarik ni mmg sesuai di minum ketika aku tgh tension wat keja..mai secawenn

 Kad Staf..aku tak penah pki pon

 memo2 penting ku tampalkan di CPU

 bos...sy nk prosesor i-5 boleh tak? core 2 duo ni dh lame laaaa...hehe

 Koleksi plastik gula2

 Idaman ku...ducati diavel..

 buku nota

 cawan rasmi ku ketika di opis...sipa punya pon aku tak tau.rembat kat pentry

 calculator amat la penting utk ku kira claim2 dan elaun aku bagi tidak di tipu oleh majikan